Seksbioscoop kan openblijven dankzij duizenden euro's van vaste klanten: ‘Dit is onvervangbaar’

ROOSENDAAL - Het is geen makkelijk jaar voor de eigenaar van de seksbioscoop Gewoon in Roosendaal. Twee keer sloot Mark van der Berg (56) zijn zaak op eigen initiatief, want het voelde niet goed om open te blijven in een tijd van veel coronabesmettingen. Klanten sprongen voor hem in de bres en schonken duizenden euro's.

De regels bij een seksbioscoop zijn niet anders dan in bijvoorbeeld een bibliotheek. Bij binnenkomst is het verplicht om je handen te desinfecteren, net als het dragen van een mondkapje. Als je eenmaal zit, mag-ie af. Daarnaast wordt de temperatuur van iedere klant opgemeten. Gelukkig heeft ondernemer Van der Berg nog geen bezoekers met klachten hoeven wegsturen. Het is ook maar de vraag wie met klachten zin heeft in een wip.

Een besluit vanuit het hart

De ondernemer kan 13 maart nog herinneren als de dag van gisteren. Hij zag het aantal besmettingen steeds verder oplopen dus sloot vrijwillig zijn zaak. ,,Het voelde niet oké. Ik merkte het ook aan de klandizie, het werd rustiger. Ik nam het besluit vanuit mijn hart.” Twee dagen later sloten alle horecabedrijven en een week later werd een boete ingesteld op het uitvoeren van ‘contactberoepen'.

,,Dan heb je nul inkomsten en veel kosten. Huur van het pand, personeelskosten en de rekeningen in je privéleven gaan ook gewoon door. Op zo'n moment ben je blij dat je in dit land woont en steun krijgt om te kunnen blijven ademhalen.”

VIP-lid van GeWoon in Roosendaal

Verbouwingsplannen waren er al lange tijd. Ideaal als je die kunt uitvoeren in een periode dat de zaak tóch dicht moet. Vrienden en familie zagen hem financieel worstelen en boden een renteloze lening aan. ,,We weten niet wat de toekomst Nederland brengt, maar ik heb altijd veel vertrouwen in de toekomst van dit concept.”

Tegelijkertijd nam een club van vaste klanten het initiatief voor een donatiemodel. Wie VIP-lid van Gewoon in Roosendaal wil worden, doneert minimaal 25 euro. Terwijl Van der Berg dit vertelt, krijgt hij een bericht binnen op zijn telefoon. ,,Kijk, van ING. Een nieuwe donatie van ‘Sjimmy’, 75 euro. Dat is toch niet normaal? Ik heb dit nog nooit meegemaakt en ben iedereen zo dankbaar. Ik word hier stil van.”

‘Ik kom hier tot rust’

Willem* is een vaste klant en heeft al verschillende keren gedoneerd. Hoeveel in totaal zegt hij liever niet. ,,Maar zeker wel een paar honderd euro. Het is niet dat ik het heel breed heb, maar dit", hij wijst met zijn vinger naar de deur van de bioscoop, ,,is onvervangbaar. Ik kom hier al elf jaar een of twee keer per week. Ik ben een kijker, geen doener. Ik kom hier tot rust. Als dit wegvalt, weet ik niet waar ik hetzelfde soort mensen kan vinden.”

Het sociale contact is belangrijk bij Gewoon in Roosendaal. Klanten komen ook weleens ‘gewoon’ iets drinken en bijkletsen. Het forum op de website heeft 21.000 leden, maar niet iedereen komt ook daadwerkelijk naar Roosendaal. Er zijn nu 217 mensen die een bedrag gedoneerd hebben. Samen goed voor enkele duizenden euro's.

‘Alleen bereik je niets’

Van der Berg heeft de ontvangstruimte en seksshop kunnen verbouwen. In de toekomst wil hij de bioscoopzalen indelen als een labyrint en de kleedkamers upgraden. Toen de zaak na de verbouwing in juli weer openging, trok die veel nieuwe klanten omdat andere seksclubs nog gesloten waren. ,,Veel van hen hadden het vooroordeel van een tweederangs seksbioscoop met vieze, oude mannen. Maar daar kwamen ze op terug. Ik denk dat na corona de klandizie alleen maar stijgt.”

Na de opening in juli is de zaak nog twee keer op slot gegaan. Een keer door de overheid en daarna in oktober wederom vrijwillig toen het aantal besmettingen opliep. Vorige week is Gewoon in Roosendaal voor de derde keer opengegaan. Nog steeds veel klanten durven niet te komen vanwege corona. De omzet is enkel kostendekkend, maar Van der Berg is allang blij dat hij nog open kon. ,,Alleen bereik je niets in het leven. Je hebt altijd andere mensen nodig. Wie dat inziet, neemt afscheid van egocentrisme, omarmt het leven en maakt vanaf dat moment pas echt een verschil.”

*De naam van Willem is gefingeerd. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.

BRON: AD

Voor corona werden op het bord ‘gangbangfeesten’ en andere themadagen aangekondigd. Nu staan daar de coronaregels op.

Een van de bioscoopzalen van Gewoon in Roosendaal..

Eigenaar Mark van der Berg in de vernieuwde ontvangstruimte bij seksbioscoop Gewoon in Roosendaal. Klanten hebben er financieel voor gezorgd dat hij zijn zaak open kan houden.

Ontdek GeWoon in Roosendaal

Erotische bioscoop in Roosendaal

Onze new style sexbioscoop word dagelijks bezocht door dames, heren, stellen en travestie dames, die wij verwelkomen met...

Lees meer

Ervaringen en pikante onderwerpen

Heel veel stijlvol geschreven ervaringen. Een speciale vragen rubriek, waar óók jij terecht kan met al je vragen!

Aanmelden

Zin om te chatten? Word nu gratis lid

Op ons aller Forum is er ook een mogelijkheid tot chatten. Onze chatbox is nooit open als GeWoon in Roosendaal LIVE open is.

Lees meer